Päijät-Soten alueen koronayhteistyöryhmä: Asiakastilojen rajoitukset tulevat voimaan huomenna – yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitusta ei voi ohittaa koronapassilla

Valtioneuvoston asetus koronapassin käytön rajoittamisesta tulee voimaan huomenna torstaina 30. joulukuuta, ja se on voimassa 20.1.2022 asti. Koronapassia ei voi tuona aikana käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Alueellamme voi järjestää sisätiloissa sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään kymmenen henkilöä. Ulkona henkilöraja on 50.

Yksityistilaisuudet suositellaan pitämään enintään 10 hengen tilaisuuksina.

Aluehallintovirasto teki eilen päätöksen, jonka perusteella Päijät-Soten alueella suljetaan mm. harrastus- ja virkistystiloja 30.12.2021–12.1.2022 väliseksi ajaksi. Päätös tarkoittaa seuraavien tilojen sulkemista:

  • sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat, kylpylät, uimahallit
  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Tilojen sulkupäätös ei koske vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien ohjattua harrastustoimintaa eikä lakisääteistä toimintaa. Päätös ei myöskään koske ammattiurheilemista.

Alueella on myös voimassa auki jääviä asiakas- ja yleisötiloja koskeva määräys. Näitä tiloja ovat esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit. Päätös velvoittaa tilojen käytöstä vastaavat toimijat vähentämään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä esimerkiksi rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai tekemällä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Määräys tilojen käytöstä koskee myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Epidemiatilanne on kääntynyt selvästi vaikeampaan suuntaan alueellamme. 14 vuorokauden ilmaantuvuus on noussut 524 tapaukseen 100 000 asukasta kohden. Sairaalahoidon tarve on huomattavan korkea. Tartuntojen lähde voitiin viime viikolla jäljittää enää 56 prosentissa tapauksista. Neljäsosa tartunnoista oli peräisin samassa taloudessa asuvilta. Työperäisiä tartuntoja oli viisi prosenttia, kouluista ja päiväkodeista neljä prosenttia ja ulkomailta kolme prosenttia tartunnoista. Muista yksityisistä tapaamisista oli peräisin joka kymmenes tartunta.

Koronayhteistyöryhmä seuraa epidemiatilanteen kehittymistä tiiviisti ja kokoontuu seuraavan kerran 5. tammikuuta arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä.