Asunnottomuuden uhka

Jos olet asunnottomuusuhan alla tai sinulla on kysymyksiä asumiseen liittyen, voit ottaa yhteyttä sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polkuun tai jättää sähköisen yhteydenottopyynnön tuen tarpeen arvioimiseksi.

Miten toimin, jos vuokrat tai vastikkeet ovat rästissä?

Ota yhteyttä vuokranantajaan tai taloyhtiöön ja yritä sopia maksusuunnitelmasta rästien lyhentämiseksi.

Jos tarvitset apua vuokrarästineuvotteluun, voit ottaa yhteyttä:

Jos et selviydy taloudellisesti vuokrarästeistä, mutta saisit jatkaa asumista vuokrarästien maksamisen jälkeen:

  1. Hae perustoimeentulotukea Kelasta. Jos et ole aikaisemmin hakenut toimeentulotukea, merkitse hakemukseen, mistä alkaen vuokrat tai vastikkeet ovat rästiintyneet.
  2. Jos perustoimeentulotukihakemuksesi hylätään tai tuki ei riitä kattamaan vuokrarästejä, voit hakea ehkäisevää toimeentulotukea.

Sain häädön, miten toimin?

  1. Huolehdi, että sinulla on asuntohakemukset voimassa yleishyödyllisillä vuokra-asuntoja tarjoavilla vuokranantajilla.
  2. Ilmoita asunnottomuudesta digi- ja väestötietovirastoon. Näin Kela ja muut viranomaiset saavat tarvittaessa tiedon asunnottomuudesta suoraan väestötietojärjestelmästä. Voit ilmoittaa myös tilapäisen osoitteesi.
  3. Jos menetät vanhan asuntosi ennen kuin uusi asunto on löytynyt, voit joissakin tilanteissa saada osana perustoimeentulotukea maksusitoumuksen huonekalujesi ja muun omaisuutesi varastointiin. Tätä varten tarvitset sosiaalihuollossa tehdyn asumisen suunnitelman. Ota yhteyttä Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polkuun tai jätä sähköinen yhteydenottopyyntö sosiaalihuoltoon.
  4. Kun löydät uuden asunnon, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea vuokravakuutta tai muuttokustannuksia varten. Vuokrattavan asunnon tulee olla kyseisen kunnan kohtuullisen vuokratason mukainen. Kun vakituinen asunto löytyy, voit hakea Kelasta yleistä asumistukea.
  5. Jos sinulla ei ole paikkaa, missä voit yöpyä, voit hakeutua Päijät-Soten tarjoamaan päivystysmajoitukseen.