Ehkäisevä työ

Päijät-Hämeessä ehkäisevä työ kuuluu kaikille.

Päijäthämäläistä ehkäisevää työtä tehdään ns. neljän tuulen ilmiöiden parissa. Nämä ilmiöt ovat lähisuhdeväkivalta, mielenterveys, ongelmapelaaminen ja päihteet.

Neljän tuulen ilmiöihin liittyvät pulmat näyttäytyvät monesti ylisukupolvisina ja voivat olla läsnä ihmisen arjessa samanaikaisesti tai peräkkäisinä. Useasti niihin liittyy häpeän kokemuksia ja avun hakemisen vaikeutta. Ehkäisevässä työssä onkin tärkeää madaltaa puhumisen kynnystä ja ehkäistä ongelmia oikein ajoitetuin, kohdennetuin ja integroiduin toimin.

Alueen kunnat ja Päijät-Sote tekevät työtä yhdessä järjestöjen, seurakuntien ja yksityisten palveluntuottajien kanssa edistääkseen hyvää mielenterveyttä ja hyvinvointia, ja ehkäistäkseen lähisuhdeväkivaltaa sekä päihteidenkäytöstä ja digi-/rahapelaamisesta aiheutuvia ongelmia. Kuntien ehkäisevän työn koordinaattorit, monialaiset PETE-ryhmät ja ehkäisevän päihdetyön toimielimet tekevät ehkäisevää työtä asukastasolla.

Ehkäisevän työn seutukoordinaattori tekee työtä ehkäisevän työn asiantuntijan sekä mm. kuntien ehkäisevän työn koordinaattoreista koostuvan seutukoordinaatioryhmän ja kolmen asiantuntijaryhmän tuella.

Ehkäisevää työtä tehdään koko väestön parissa

Yleistä ehkäisyä tehdään koko väestön parissa hyödyttäen kaikkia tai jotakin väestöryhmää. Koulujen ja oppilaitosten linjaukset tai pelisäännöt päihteiden käytöstä, sekä päihde-, rahapeli- ja tunnetaitokasvatus, työpaikoilla tehdyt päihdeohjelmat sekä koko väestölle suunnatut kampanjat ovat yleistä ehkäisyä.

Riskiehkäisyssä kohderyhmä on määritelty esimerkiksi riskialttiin elinympäristön tai käyttäytymisen ja ongelmia ennakoivan oireilun perusteella. Valikoidussa ehkäisyssä toimia kohdennetaan  haavoittuviin ryhmiin ja kohdennetussa ehkäisyssä toimet kohdentuvat yksittäisiin ihmisiin. Puheeksioton ja varhaisen tunnistamisen tavoitteena on löytää ajoissa ne yksilöt, jotka kokevat lähisuhdeväkivaltaa, joilla on riski mielenterveyden häiriöihin tai joilla on alkoholin riskikäyttöä, tupakka- tai nikotiinituotteiden käyttöä tai ongelmallista rahapelaamista. Puheeksiotto ja varhainen tunnistaminen täydentävät riskiehkäisyä.

Haittoja vähentämällä pyritään tukemaan päihteitä käyttävän terveyttä ja yleistä hyvinvointia tilanteessa, jossa haitallisen päihteiden käytön lopettaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Samalla vaikutetaan käyttävän läheisille tai lähiyhteisöille aiheutuviin haittoihin. Hoidon, tuen ja kuntoutuksen palveluissa edistävää ja ehkäisevää työtä tehdään kaikissa kohtaamisissa arjen taitoja, terveellistä arkirytmiä ja positiivistä mielenterveyttä vahvistamalla.

Ehkäisevää työtä johdetaan tiedolla

Päijät-Hämeessä ehkäisevää työtä johdetaan tiedolla. Alueellinen Päijät-Hämeen ehkäisevän työn toimintasuunnitelma 2021-2025 perustuu laajaan toimintakertomukseen. Sen pohjana on yhteinen ymmärrys monipuolisesta, korona-aikaisella kokemustiedolla rikastetusta tiedosta.

Teimme palvelulupauksen:

  • Meillä saa puhua
  • Ehkäisemme syrjäytymistä
  • Huomioimme läheiset
  • Vahvistamme minäpystyvyyttä
  • Meillä ehkäisevä työ kuuluu kaikille.