Alueellinen koronayhteistyöryhmä suosittaa maskien käytön laajentamista alakouluissa

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 125, kun edellisellä viikolla lukema oli 111. Uusissa tartunnoissa painottuvat erityisesti nuoret ikäluokat. Toukokuun tartunnoista 35 prosenttia on todettu alle 20-vuotiailla. Erityisesti 10–12-vuotiailla on ollut paljon tartuntoja. Yläkouluissa ja toisen asteen opetuksessa on ollut vain yksittäisiä tartuntoja viime viikkojen aikana. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on noussut huolestuttavasti huhtikuuhun verrattuna.

​Tartuntoja on saatu nyt paljon turvallisina pidetyissä ystävien ja sukulaisten tapaamisissa sekä jatkotartuntoina perheiden sisällä. Alueemme koronatilanne on edelleen hankala ja kaikkia perhekunnan ulkopuolisia tapaamisia tulee välttää. Hankalan epidemiatilanteen vuoksi kokoontumisrajoituksia ei voida vielä keventää. Hyvinvointialue vetoaa alueen väestöä vähentämään kaikkia kontakteja merkittävästi seuraavien kahden viikon ajan, jotta epidemiatilanne saataisiin hallintaan.

Sairaalahoidon tarve on kasvanut nopeasti. Tänään pidetyssä koronayhteistyöryhmän kokouksessa alueen tilanne arvioitiin huolestuttavaksi. Tilannetta päätettiin arvioida uudestaan lisärajoituksen suhteen jo keskiviikkona 12.5.

Päijät-Hämeen maskisuositusta laajennetaan kouluissa 10–12-vuotiaisiin. Suositus tulee heillä voimaan sitä mukaa, kun kuntiin saadaan oppilaille maskeja. Tässä ikäryhmässä on ollut viime viikkoina paljon tartuntoja. Korkean tartuntariskin tiloja sulkevan Tartuntatautilain pykälän 58 g käyttöönottoa arvioidaan uudestaan 12.5. Mikäli käännettä parempaan ei ole näkyvissä, voidaan pykälän käyttöönottoa joutua esittämään aluehallintovirastolle. Lisäksi samalla arvioidaan nuorten 12–19-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan suositusten tiukentamista uudelleen.