Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksista 

Kokoamme tälle sivulle asiantuntijoidemme vastauksia asukkaiden kysymyksiin koronarokotuksista.

3.1.2022

Saavatko ulkopaikkakuntalaiset koronarokotteita Päijät-Soten rokotuspisteiltä? Ja voiko esim. kärköläläinen hakea rokotuksen Lahden rokotuspisteeltä?

Päijät-Soten rokotuspisteet ovat tarkoitettu alueellamme asuville, eli päijäthämäläisille, myrskyläläisille ja pukkilalaisille. Jos ulkopaikkakuntalainen työskentelee, asuu tai opiskelee pidempiaikaisesti Päijät-Hämeessä, voi hän hakea rokotteen rokotuspisteeltä. Päijät-Soten alueen asukas voi ottaa rokotuksen missä tahansa Päijät-Soten rokotuspisteessä.

31.5.

Kanta-Hämeestä saatujen tietojen mukaan kirurginen maski suojaa huonosti Intian varianttia vastaan. Onko Päijät-Sote tarkentamassa maskisuositusta esim. FFP2-maskien käyttöön ohjaamiseksi?

Kanta-Hämeen kohdalla kyse on ollut terveydenhuollossa tapahtuneista tartunnoista. Viime syyskuusta lähtien yhtymässä on käytetty varmistettujen koronapotilaiden lähihoidossa aina FFP2/3 maskeja. Viime viikolla päivitetyssä kansallisessa terveydenhuollon ohjeessa FFP-maskeja suositetaan koronapositiivisten potilaiden hoidossa silloin, kun on riski ilmatartunnalle tai pitkässä lähihoidossa.

Yleinen kansalaisten maskisuositus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antama ja Päijät-Hämeessä noudetaan kansallista suositusta. Kansallisessa suosituksessa ei oteta kantaa käytettävän maskin tyyppiin.

26.5.

Miksi sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä varauskirja pitää itse valita? Miksei järjestelmä vaan suoraan tarjoa aikoja siitä varauskirjasta, mistä aikoja löytyy?

Sähköinen ajanvarauksemme perustuu valtakunnalliseen Hyvis-portaaliin, jossa toimintamalli pohjaa ajanvarauskirjoihin.

25.5.

Onhan rokotustodistus myös Englanniksi?
Kannasta tulostettava rokotetodistus on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

18.3.

Onko rokotukset keskitetty vain Lahteen vai onko muitakin rokotuspisteitä?
Maakunnassa on monta rokotuspistettä, jotka voit tarkistaa täältä.

17.3.

Minut on jo rokotettu. Milloin rokotuksesta tulee tieto Omakantaan?
Tieto siirtyy Kantaan vuorokaudessa, jolloin sen tulisi näkyä myös Omakannassa. Jos sähköinen koronatodistus on välttämätön esimerkiksi matkaa varten, eikä todistus vielä ole Omakannassa, asiakasta pyydetään itse ottamaan yhteys rokotuksen antaneeseen sote-keskukseen tai työterveyden yksikköön. Kirjaamisessa tai tietojen siirtymisessä voi olla virhe, joka tulee korjata.

Voivatko jo rokotuksen saaneet jättää noudattamatta rajoituksia ja suosituksia?
Rokotettujen toivotaan toimivan samojen ohjeiden ja käytäntöjen mukaan kuin rokottamattomatkin.

1.3.

Miten varmistetaan, että ajan varannut kuuluu rokotusvuorossa olevaan ryhmään?
Ikäryhmien osalta rokotusvuoro on helposti varmistettavissa syntymäajasta. Riskiryhmien osalta ei ole olemassa yhtä rekisteriä, josta tilanteen voisi varmistaa. Tarvittaessa rokotuspisteissä varmistetaan esim. Kela-kortista riskiryhmään kuuluminen.

Heitetäänkö ylimääräiset rokotteet pois?
Rokotteita ei heitetä pois. Rokotteiden määrä suunnitellaan tarkasti kuhunkin rokotuspisteeseen. Mikäli päivän tai viikon lopussa on yksittäisiä ylimääräisiä annoksia peruuntuneen rokotusajan vuoksi, pyrimme aina saamaan paikalle toisen rokotettavan.

26.2.

Saavathan kaikki rokotuksen ottavat ja sitä harkitsevat tiedon siitä, että kyseessä on nimenomaan kokeellinen rokote?
Rokote voi saada myyntiluvan, kun se on osoitettu riittävän turvalliseksi ja tehokkaaksi. Myös valmisteen laadun on oltava hyväksyttävä. Markkinoilla olevat koronarokotteet eivät ole kokeellisia vaan myyntiluvallisia tuotteita. Kaikkien uusien lääkkeiden ja rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta pitää kerätä tietoa vielä sen jälkeen, kun ne ovat tulleet käyttöön.

24.2.

Käykö koronarokotuksissa henkilötodistuksena ajokortti? 

Kyllä. Myös Kelakortti, henkilöllisyystodistus käyvät, niillä voimme varmentaa, että rokotukselle tulija on se, jolle aika on varattu. 

19.2.

Mistä tiedän, kuulunko riskiryhmään?

Riskiryhmiin kuuluvilla on lääkärin määrittämä diagnoosi tietyistä sairauksista. Nämä sairaudet on lueteltu ohjeessamme.

En löydä sähköisestä ajanvarauksesta varattavia aikoja. Mistä saan varattua ajan rokotukselle?

Jos sähköisestä ajanvarauksesta ei löydy varattavia aikoja, on kaikki rokotusajat sillä hetkellä varattu. Avaamme rokotusaikoja lisää jatkuvasti, joten aikoja kannattaa käydä katsomassa seuraavanakin päivänä.

16.2.

Jos rokotusajat on loppu, miksi siitä ei infota missään? Tästä tulee turhia soittoja ajanvaraukseen ja kirjautumisia netin ajanvaraukseen.

Rokoteaikojen tilanne vaihtelee hyvin nopeasti sote-keskuksittain ja rokotusryhmien mukaan. Toistaiseksi meillä ei valitettavasti ole teknistä mahdollisuutta ylläpitää tässä toivottua listaa.

15.2.

Miksi joillain alueilla esim. Essotessa on rokotettu selvästi enemmän kuin Päijät-Hämeessä? 

Kaikilla alueilla on annettu noin viikon sisällä kaikki rokotteet, jotka alueelle ovat saapuneet. Alkuvaiheessa rokotteita meni eri alueille eri määrät myös suhteellisesti katsottuna. Siksi rokotusluvuissa on vaihtelua. Päijät-Häme on näissä tilastoissa maan keskivaiheilla.  

Voiko rokotteen ottaa mökkikunnassaan? 

Kyllä voi. 

Minulla on käytössä biologinen lääke autoimmuunisairauteen. Voinko ottaa koronarokotuksen? 

Voit ottaa. Jos rokotus osuu biologisen lääkkeen tai metotreksaatin ottopäivälle, voi lääkkeen oton siirtää seuraavalle päivälle. Poikkeuksena on sairaalassa suonensisäisesti annettava rituksimabi-lääke. Koronarokotuksen jälkeen suositellaan neljän viikon taukoa ennen seuraavaa rituksimabi-lääkettä, jotta rokotus tehoaa mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa voit olla yhteydessä hoitavaan lääkäriisi, joka voi arvioida onko lääkityksen antoaikaan tarvetta tehdä muutoksia.   

12.2.  

Miten varatun ajan voi muuttaa?  

Kannattaa soittaa omaan sote-keskukseen. Mikäli sieltä ei vastata, soittaa asiakaspalvelijamme takaisin mahdollisimman pian.  

Noudattaako yhtymä edelleen THL:n ohjeistusta AstraZenecan rokotteen käytössä? Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan AstraZenecan rokotetta voi käyttää myös iäkkäämmillä.  
Yhtymä noudattaa THL:n rokotussuosituksia.

 

Usein kysytyt kysymykset valtioneuvoston verkkosivuilla