Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksista 

Kokoamme tälle sivulle asiantuntijoidemme vastauksia asukkaiden kysymyksiin koronarokotuksista.

Onko Päijät-Hämeessä mahdollista aikaistaa tehosterokotteen ajankohtaa?

Toisen rokotuksen saa aikaisintaan, kun ensimmäisestä on kulunut 6 viikkoa. Ensimmäisen ja toisen rokotuksen väli on siis 6–12 viikkoa.

31.5.

Kanta-Hämeestä saatujen tietojen mukaan kirurginen maski suojaa huonosti Intian varianttia vastaan. Onko Päijät-Sote tarkentamassa maskisuositusta esim. FFP2-maskien käyttöön ohjaamiseksi?

Kanta-Hämeen kohdalla kyse on ollut terveydenhuollossa tapahtuneista tartunnoista. Viime syyskuusta lähtien yhtymässä on käytetty varmistettujen koronapotilaiden lähihoidossa aina FFP2/3 maskeja. Viime viikolla päivitetyssä kansallisessa terveydenhuollon ohjeessa FFP-maskeja suositetaan koronapositiivisten potilaiden hoidossa silloin, kun on riski ilmatartunnalle tai pitkässä lähihoidossa.

Yleinen kansalaisten maskisuositus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antama ja Päijät-Hämeessä noudetaan kansallista suositusta. Kansallisessa suosituksessa ei oteta kantaa käytettävän maskin tyyppiin.

26.5.

Miksi sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä varauskirja pitää itse valita? Miksei järjestelmä vaan suoraan tarjoa aikoja siitä varauskirjasta, mistä aikoja löytyy?

Sähköinen ajanvarauksemme perustuu valtakunnalliseen Hyvis-portaaliin, jossa toimintamalli pohjaa ajanvarauskirjoihin.

25.5.

Miten toteutuu se, että karanteenilta välttyy, jos on sairastanut koronan ja saanut yhden rokoteannoksen puolen vuoden sisään? Lahdessa ei kuulemma rokoteta, jos sairastumisesta on alle puoli vuotta.
Jos on sairastanut koronan, ei aseteta karanteeniin 6 kk sisällä. Jos on sairastanut koronan ja saanut yhden rokotteen, karanteeniin ei aseteta lainkaan. Rokotteen voi ottaa, vaikka onkin sairastanut koronan. On myös mahdollista siirtää rokoteaikaa aina noin puoleen vuoteen koronan sairastamisesta. Ensisijaisesti karanteenilta välttyy, kun on saanut molemmat rokotteet.

Onhan rokotustodistus myös Englanniksi?
Kannasta tulostettava rokotetodistus on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

21.4.

Onko rokotukselle tarvetta, jos on sairastanut koronan? Voiko koronarokotteesta olla haittaa, jos on sairastanut koronan?
Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Sen vuoksi rokotuksella ei silloin ole kova kiire. Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Koronarokotteista ei tiedetä olevan haittaa, vaikka henkilöllä olisi oireeton koronavirusinfektio tai itämisvaiheessa oleva koronavirustauti silloin, kun rokote annetaan.

22.3.

Miksi ajanvarauksia ei porrastettu enemmän?
Ajanvaraus yli 70-vuotiaille porrastettiin kolmeen ryhmään. Samoin riskiryhmiä ja muuta väestöä porrastettiin iän perusteella.

18.3.

Onko rokotukset keskitetty vain Lahteen vai onko muitakin rokotuspisteitä?
Maakunnassa on monta rokotuspistettä, jotka voit tarkistaa täältä.

17.3.

Minut on jo rokotettu. Milloin rokotuksesta tulee tieto Omakantaan?
Tieto siirtyy Kantaan vuorokaudessa, jolloin sen tulisi näkyä myös Omakannassa. Jos sähköinen koronatodistus on välttämätön esimerkiksi matkaa varten, eikä todistus vielä ole Omakannassa, asiakasta pyydetään itse ottamaan yhteys rokotuksen antaneeseen sote-keskukseen tai työterveyden yksikköön. Kirjaamisessa tai tietojen siirtymisessä voi olla virhe, joka tulee korjata.

Voivatko jo rokotuksen saaneet jättää noudattamatta rajoituksia ja suosituksia?
Rokotettujen toivotaan toimivan samojen ohjeiden ja käytäntöjen mukaan kuin rokottamattomatkin.

1.3.

Miten varmistetaan, että ajan varannut kuuluu rokotusvuorossa olevaan ryhmään?
Ikäryhmien osalta rokotusvuoro on helposti varmistettavissa syntymäajasta. Riskiryhmien osalta ei ole olemassa yhtä rekisteriä, josta tilanteen voisi varmistaa. Tarvittaessa rokotuspisteissä varmistetaan esim. Kela-kortista riskiryhmään kuuluminen.

Heitetäänkö ylimääräiset rokotteet pois?
Rokotteita ei heitetä pois. Rokotteiden määrä suunnitellaan tarkasti kuhunkin rokotuspisteeseen. Mikäli päivän tai viikon lopussa on yksittäisiä ylimääräisiä annoksia peruuntuneen rokotusajan vuoksi, pyrimme aina saamaan paikalle toisen rokotettavan.

Mihin ryhmään kuuluu astmaa sairastavat?
Jatkuvaa lääkitystä vaativaa astmaa sairastavat kuuluvat riskiryhmään 2. Myös riskiryhmään 2 kuuluvat saavat rokotuksen ikäryhmittäin vanhimmasta ikäryhmästä aloitettuna, ja ensimmäisenä vuorossa ovat yli 60-vuotiaat.

26.2.

Saavathan kaikki rokotuksen ottavat ja sitä harkitsevat tiedon siitä, että kyseessä on nimenomaan kokeellinen rokote?
Rokote voi saada myyntiluvan, kun se on osoitettu riittävän turvalliseksi ja tehokkaaksi. Myös valmisteen laadun on oltava hyväksyttävä. Markkinoilla olevat koronarokotteet eivät ole kokeellisia vaan myyntiluvallisia tuotteita. Kaikkien uusien lääkkeiden ja rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta pitää kerätä tietoa vielä sen jälkeen, kun ne ovat tulleet käyttöön.

24.2.

Käykö koronarokotuksissa henkilötodistuksena ajokortti? 

Kyllä. Myös Kelakortti, henkilöllisyystodistus käyvät, niillä voimme varmentaa, että rokotukselle tulija on se, jolle aika on varattu. 

Tuleeko vanhuksille kotiin ilmoitusta, missä kerrotaan, että heidän on mahdollista varata itselleen aika? 

Yli 70-vuotiaille lähetimme kirjeen rokotuksista. Viestimme laajasti rokotusjärjestyksestä ja ajanvaraus mahdollisuudesta.

Kuuluuko riskiryhmään 48-vuotias kilpirauhassairautta poteva, jolla on elinikäinen lääkitys? 

Ei kuulu, lisätietoa riskiryhmistä löytyy verkkosivuiltamme.

19.2.

Mistä tiedän, kuulunko riskiryhmään?

Riskiryhmiin kuuluvilla on lääkärin määrittämä diagnoosi tietyistä sairauksista. Nämä sairaudet on lueteltu ohjeessamme.

En löydä sähköisestä ajanvarauksesta varattavia aikoja. Mistä saan varattua ajan rokotukselle?

Jos sähköisestä ajanvarauksesta ei löydy varattavia aikoja, on kaikki rokotusajat sillä hetkellä varattu. Avaamme rokotusaikoja sitä mukaan, kun saamme rokotteita, jolloin varattavia rokotusaikoja taas löytyy sähköisestä ajanvarauksesta.

16.2.

Miten Päijät-Hämeessä määritellään ikä, jonka perusteella rokotus alkaa? Onko syntymävuoden mukaan tai täytyykö olla täyttänyt esimerkiksi 70 vuotta ikäryhmän rokotuksen alkaessa?

Ikäryhmään kuuluminen määrittyy tarkan syntymäajan mukaan. Pelkkä syntymävuosi ei siis riitä.

Jos rokotusajat on loppu, miksi siitä ei infota missään? Tästä tulee turhia soittoja ajanvaraukseen ja kirjautumisia netin ajanvaraukseen.

Rokoteaikojen tilanne vaihtelee hyvin nopeasti sote-keskuksittain ja rokotusryhmien mukaan. Toistaiseksi meillä ei valitettavasti ole teknistä mahdollisuutta ylläpitää tässä toivottua listaa.

15.2.

Miksi joillain alueilla esim. Essotessa on rokotettu selvästi enemmän kuin Päijät-Hämeessä? 

Kaikilla alueilla on annettu noin viikon sisällä kaikki rokotteet, jotka alueelle ovat saapuneet. Alkuvaiheessa rokotteita meni eri alueille eri määrät myös suhteellisesti katsottuna. Siksi rokotusluvuissa on vaihtelua. Päijät-Häme on näissä tilastoissa maan keskivaiheilla.  

Voiko rokotteen ottaa mökkikunnassaan? 

Kyllä voi. 

Minulla on käytössä biologinen lääke autoimmuunisairauteen. Voinko ottaa koronarokotuksen? 

Voit ottaa. Jos rokotus osuu biologisen lääkkeen tai metotreksaatin ottopäivälle, voi lääkkeen oton siirtää seuraavalle päivälle. Poikkeuksena on sairaalassa suonensisäisesti annettava rituksimabi-lääke. Koronarokotuksen jälkeen suositellaan neljän viikon taukoa ennen seuraavaa rituksimabi-lääkettä, jotta rokotus tehoaa mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa voit olla yhteydessä hoitavaan lääkäriisi, joka voi arvioida onko lääkityksen antoaikaan tarvetta tehdä muutoksia.   

12.2.  

Miten varatun ajan voi muuttaa?  

Kannattaa soittaa omaan sote-keskukseen. Mikäli sieltä ei vastata, soittaa asiakaspalvelijamme takaisin mahdollisimman pian.  

Miksi tyypin 2 eli aikuistyypin diabetestä sairastavat ohittivat ykköstyypin diabeetikot rokotusjärjestyksessä?  

Noudatamme THL:n rokotusjärjestystä, joka pohjaa tutkittuun tietoon eri sairauksien aiheuttamasta lisäriskistä saada vaikea koronatauti. Tyypin 1 diabetes ei lisää vaikean koronataudin riskiä yhtä paljon kuin tyypin 2 diabetes. Lääkehoidossa olevaa tyypin 2 diabetestä sairastavat ovat riskiryhmässä 1, ja tyypin 1 diabetesta sairastavat riskiryhmässä 2.  

Noudattaako yhtymä edelleen THL:n ohjeistusta AstraZenecan rokotteen käytössä? Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan AstraZenecan rokotetta voi käyttää myös iäkkäämmillä.  
Yhtymä noudattaa THL:n rokotussuosituksia.

 

Usein kysytyt kysymykset valtioneuvoston verkkosivuilla