Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksista 

Kokoamme tälle sivulle asiantuntijoidemme vastauksia asukkaiden kysymyksiin koronarokotuksista.

26.3.

Eikö alle 65-vuotiaille tule vaihtoehtoista rokotetta AstraZenecan rokotteelle?
Muut koronarokotteet sopivat alle 65-vuotiaille. Kansallisen rokotussuunnitelman mukaisesti rokotamme kuitenkin ensin yli 70-vuotiaat ja tämän jälkeen siirrymme riskiryhmiin.

Mikä tehosterokote annetaan heille, jotka ovat saaneet jo AstraZenecan rokotteen ensimmäisen annoksen?
Tiedotamme myöhemmin, mikä tehosterokote annetaan alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotteen.

Eikö nyt voisi antaa AstraZenecan rokotteen terveille 60-69 vuotiaille?
AstraZenecan rokotetta voimme antaa vain yli 65-vuotiaille. Ensin meidän tulee kuitenkin rokottaa yli 70-vuotiaat.

23.3.

Jos kaikki mahdolliset ajat on jo annettu, eikö siitä voisi laittaa virallista tietoa ajanvarauspainikkeen viereen, etteivät ihmiset yritä turhaan päästä sisään ajanvaraussivustolle? Tällä voitaisiin vähentää turhautumista.
On useita rokotettavia ryhmiä, ja heille voi olla eri määrät aikoja. Siksi on mahdollista, että jollekin ryhmälle aikoja on, vaikka jollekin toiselle ryhmälle ei olisi. Vastaavasti voi olla, että yhdessä rokotuspisteessä ajat ovat loppu mutta toisessa pisteessä niitä vielä on. Siksi ajanvarauksessa ei voi olla yhtä tietoa, joka kertoisi onko aikoja vielä tarjolla. Avaamme aikoja sitä mukaa kun rokotemääriä seuraaville viikoille varmistuu.

22.3.

Miksi ajanvarauksia ei porrastettu enemmän?
Ajanvaraus yli 70-vuotiaille porrastettiin kolmeen ryhmään. Samoin riskiryhmiä ja muuta väestöä porrastetaan iän perusteella. On vielä arvioitavana, miten moneen ikäryhmään kattavammat väestön rokotukset porrastetaan.

19.3.

Milloin nuoremmat 2 riskiryhmään kuuluvat pääsevät varaamaan aikaa?
Riskiryhmä 2 porrastetaan iän perusteella. Seuraava ikäryhmä avataan, kun merkittävä osa aiemmasta on varannut ajan. Arvioimme, että riskiryhmälle 1 saadaan avattua ajanvaraus kahden viikon sisällä, ja riskiryhmälle 2 huhtikuun puolivälissä.

Onko rokotettavista ”pulaa”, kun vanhempia ikäryhmiä peräänkuulutetaan varaamaan aikoja? Miksei rokotteita anneta sellaisille, joita ei tarvitse houkutella varaamaan aikaa?
Haluamme suojata erityisesti riskiryhmiä rokotuksilla, jolloin toivomme, että rokotuskattavuus nousee vielä paremmalle tasolle.

18.3.

Onko rokotukset keskitetty vain Lahteen vai onko muitakin rokotuspisteitä?
Maakunnassa on monta rokotuspistettä, jotka voit tarkistaa täältä.

Saako rokotuksesta todistuksen? Voiko sitä käyttää matkustettaessa?
EU:ssa on rakenteilla yhtenäinen todistus, jonka Suomessa saa Kannan kautta.

17.3.

Minut on jo rokotettu. Milloin rokotuksesta tulee tieto Omakantaan?
Tieto siirtyy Kantaan vuorokaudessa, jolloin sen tulisi näkyä myös Omakannassa.

Milloin syöpäpotilaiden omaishoitajat ja perheenjäsenet voivat varata rokotusaikoja?
Odotamme tässä asiassa vielä tarkempia ohjeistuksia THL:lta. Laajempien rokotusten järjestyksestä ei ole vielä kansallisesti sovittu.

Miten kontrolloidaan, etteivät riskiryhmiin kuulumattomat varaa aikoja rokotuksiin?

Riskiryhmään kuuluminen pystytään tarkistamaan rokotustilanteessa. Lähtökohtaisesti oma ilmoitus riskiryhmään kuulumisesta on riittävä. Jos asiakas ei kuulu riskiryhmään, hänelle ei anneta rokotusta rokotuspisteellä.

Voivatko jo rokotuksen saaneet jättää noudattamatta rajoituksia ja suosituksia?
Hyvin harva on tässä vaiheessa saanut molemmat rokoteannokset. Siksi toivomme, että rokotettu toimii samojen ohjeiden ja käytäntöjen mukaan kuin rokottamaton.

1.3.

Miten varmistetaan, että ajan varannut kuuluu rokotusvuorossa olevaan ryhmään?
Ikäryhmien osalta rokotusvuoro on helposti varmistettavissa syntymäajasta. Riskiryhmien osalta ei ole olemassa yhtä rekisteriä, josta tilanteen voisi varmistaa. Tarvittaessa rokotuspisteissä varmistetaan esim. Kela-kortista riskiryhmään kuuluminen.

Heitetäänkö ylimääräiset rokotteet pois?
Rokotteita ei heitetä pois. Rokotteiden määrä suunnitellaan tarkasti kuhunkin rokotuspisteeseen. Mikäli päivän tai viikon lopussa on yksittäisiä ylimääräisiä annoksia peruuntuneen rokotusajan vuoksi, pyrimme aina saamaan paikalle toisen rokotettavan.

Onko rokotusohjelma sivuuttanut 70-vuotiaat riskiryhmäläiset?
Rokotusohjelma ei ole sivuuttanut tätäkään ryhmää. Ikä on selvästi merkittävin riskitekijä vaikealle koronataudille. Yli 70-vuotiaat ovat ikänsä vuoksi nostettu ensimmäisten rokotettavien ryhmään. Heidän osalta ei siis enää arvioida muita riskitekijöitä. Alle 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä aloitettiin rokottamaan ennen 70-79-vuotiaita, koska tuolloin THL:n linjaus oli, että AstraZenecan rokotteita annetaan vain alle 70-vuotiaille. (Huom! AstraZenecan rokotteen käyttö keskeytetty 19.3.)

Kuka sai Moderna-rokotteet?
Modernan rokotteita on käytetty ikääntyneille kotihoidon asiakkaille.

Mihin ryhmään kuuluu astmaa sairastavat?
Jatkuvaa lääkitystä vaativaa astmaa sairastavat kuuluvat riskiryhmään 2. Myös riskiryhmään 2 kuuluvat saavat rokotuksen ikäryhmittäin vanhimmasta ikäryhmästä aloitettuna, ja ensimmäisenä vuorossa ovat yli 60-vuotiaat. Rokotusten arvioitu aloitusajankohta on 22. maaliskuuta.

27.2.

Miksi joillakin alueilla on rokotettu jo 20-vuotiaita riskiryhmään 1 kuuluvia? Onko heillä rokottaminen niin paljon edellä Päijät-Hämettä?
Meillä on rokotettu lukumäärien puolesta aivan vertailukelpoisesti useimpiin alueisiin nähden. Riskiryhmien rokotuksessa on huomioitava, että THL ei ole edellyttänyt niissä ikäryhmien käyttämistä. Päijät-Soten ja monen muun sairaanhoitopiirin/kunnan mielestä on hyvin perusteltua pyrkiä rokottamaan mahdollisimman moni 60-69-vuotiaista riskiryhmäläisistä ennen siirtymistä nuorempiin ryhmiin. Jollakin toisella alueella avataan helpommin näiden nuorempien rokottamisia – eli siis ei ole rokotettu yhtä suurta osaa vanhemmista ikäryhmistä ennen nuorempien ikäryhmien aloittamista.

26.2.

Saavathan kaikki rokotuksen ottavat ja sitä harkitsevat tiedon siitä, että kyseessä on nimenomaan kokeellinen rokote?
Rokote voi saada myyntiluvan, kun se on osoitettu riittävän turvalliseksi ja tehokkaaksi. Myös valmisteen laadun on oltava hyväksyttävä. Markkinoilla olevat koronarokotteet eivät ole kokeellisia vaan myyntiluvallisia tuotteita. Kaikkien uusien lääkkeiden ja rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta pitää kerätä tietoa vielä sen jälkeen, kun ne ovat tulleet käyttöön.

24.2.

Käykö koronarokotuksissa henkilötodistuksena ajokortti? 

Kyllä. Myös Kelakortti, henkilöllisyystodistus käyvät, niillä voimme varmentaa, että rokotukselle tulija on se, jolle aika on varattu. 

Tuleeko vanhuksille kotiin ilmoitusta, missä kerrotaan, että heidän on mahdollista varata itselleen aika? 

Yli 70-vuotiaille lähetimme kirjeen rokotuksista. Viestimme laajasti rokotusjärjestyksestä ja ajanvaraus mahdollisuudesta.

Kuuluuko riskiryhmään 48-vuotias kilpirauhassairautta poteva, jolla on elinikäinen lääkitys? 

Ei kuulu, lisätietoa riskiryhmistä löytyy verkkosivuiltamme.

23.2.

Milloin tulee Asikkalan kuntaan rokotus riskiryhmä 1, 60-69 vuotiaille? 

Riskiryhmien rokotukset laajenevat 1.3. alkaen kaikkiin kuntiin. Erilliset rokotuspäivät tullaan sopimaan Myrskylään ja Pukkilaan myöhemmin. Samalla riskiryhmä 1:n ikäraja laajenee koskemaan 50-69 –vuotiaita.  

19.2.

Mistä tiedän, kuulunko riskiryhmään?

Riskiryhmiin kuuluvilla on lääkärin määrittämä diagnoosi tietyistä sairauksista. Nämä sairaudet on lueteltu ohjeessamme.

En löydä sähköisestä ajanvarauksesta varattavia aikoja. Mistä saan varattua ajan rokotukselle?

Jos sähköisestä ajanvarauksesta ei löydy varattavia aikoja, on kaikki rokotusajat sillä hetkellä varattu. Avaamme rokotusaikoja sitä mukaan, kun saamme rokotteita, jolloin varattavia rokotusaikoja taas löytyy sähköisestä ajanvarauksesta.

16.2.

Miten Päijät-Hämeessä määritellään ikä, jonka perusteella rokotus alkaa? Onko syntymävuoden mukaan tai täytyykö olla täyttänyt esimerkiksi 70 vuotta ikäryhmän rokotuksen alkaessa?

Ikäryhmään kuuluminen määrittyy tarkan syntymäajan mukaan. Pelkkä syntymävuosi ei siis riitä.

Minkä rokotteen saavat yli 16-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat?

Tässä vaiheessa kaikille alle 70-vuotiaille annetaan AstraZenecan rokote. Kevään aikana tulee varmastikin myös uusia rokotteita käytettäväksi, ja tämäkin tilanne voi hyvin muuttua. (Huom! AstraZenecan rokotteen käyttö keskeytetty 19.3.)

Jos rokotusajat on loppu, miksi siitä ei infota missään? Tästä tulee turhia soittoja ajanvaraukseen ja kirjautumisia netin ajanvaraukseen.

Rokoteaikojen tilanne vaihtelee hyvin nopeasti sote-keskuksittain ja rokotusryhmien mukaan. Toistaiseksi meillä ei valitettavasti ole teknistä mahdollisuutta ylläpitää tässä toivottua listaa. Selvitämme asiaa.

15.2.

Milloin alkavat rokotukset alle 50-vuotiaille elinsiirtopotilaille? 

Alle 50-vuotiaat elinsiirtopotilaat kuuluvat riskiryhmään 1. Arviomme mukaan tämän ikäryhmän rokotukset alkavat maaliskuussa. Tiedotamme tarkemmin, kun saamme varmistuksia rokotteiden määristä. 

Koska voi varata rokotusaikoja viikolle 10? Nimim. ”68 v ja syöpähoidot. 

Kuulut riskiryhmään 1. Uusia aikoja tulee varattavaksi sitä mukaa kun saamme varmistuksia rokotteiden saapumisesta. Toistaiseksi olemme saaneet varmistukset vasta 1-2 viikkoa aiemmin, ja sen jälkeenkin tieto on voinut vielä täsmentyä. Avaamme myös uusien rokotusryhmien ajanvarauksia heti, kun se on mahdollista 

Miksi kaikille yli 70-vuotiaille ei ole tullut kirjettä kotiin? 

Yhtymä lähetti 1. helmikuuta kirjeen kaikille alueemme 70 vuotta täyttäneille. Kirjeitä lähti yhteensä 42 000 kpl. Kirje koronarokotuksista ei ole mennyt Hollolan alueen asukkaille osoiterekisterin tilaamisessa tapahtuneen virheen vuoksi. Pyydämme anteeksi, että kirje ei ole saavuttanut asukkaita.

Onko niin, että sähköisesti ei itse voi varata tehosterokotusaikaa, jos on jo varannut ensimmäisen ajan? 

Näissä tapauksissa yhtymästä soitetaan asiakkaalle. Koska tehosterokotus on 12 viikkoa ensimmäisestä, voi soittoon mennä vielä useita viikkoja. 

Miksi joillain alueilla esim. Essotessa on rokotettu selvästi enemmän kuin Päijät-Hämeessä? 

Kaikilla alueilla on annettu noin viikon sisällä kaikki rokotteet, jotka alueelle ovat saapuneet. Alkuvaiheessa rokotteita meni eri alueille eri määrät myös suhteellisesti katsottuna. Siksi rokotusluvuissa on vaihtelua. Päijät-Häme on näissä tilastoissa maan keskivaiheilla. Yhtymällä on valmius antaa huomattavasti isommat rokotemäärät kuin mitä olemme tässä vaiheessa saaneet. 

Voiko rokotteen ottaa mökkikunnassaan? 

Kyllä voi. 

Minulla on käytössä biologinen lääke autoimmuunisairauteen. Voinko ottaa koronarokotuksen? 

Voit ottaa. Jos rokotus osuu biologisen lääkkeen tai metotreksaatin ottopäivälle, voi lääkkeen oton siirtää seuraavalle päivälle. Poikkeuksena on sairaalassa suonensisäisesti annettava rituksimabi-lääke. Koronarokotuksen jälkeen suositellaan neljän viikon taukoa ennen seuraavaa rituksimabi-lääkettä, jotta rokotus tehoaa mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa voit olla yhteydessä hoitavaan lääkäriisi, joka voi arvioida onko lääkityksen antoaikaan tarvetta tehdä muutoksia.   

12.2.  

Koska ja miten yhtymästä otetaan yhteyttä ensimmäisen ajan varanneisiin, jotka eivät pystyneet varaamaan toista rokotusaikaa? 
Yhteyttä otetaan puhelimitse. Koska THL:n viimeisimmän ohjeistuksen mukaan rokotusväli on 12 viikkoa, yhteydenotto ei tapahdu aivan lähiaikoina, mutta kuitenkin niin, että toinen rokotusaika järjestyy.  

  

Miten varatun ajan voi muuttaa?  

Kannattaa soittaa omaan sote-keskukseen. Mikäli sieltä ei vastata, soittaa asiakaspalvelijamme takaisin mahdollisimman pian.  

  

Voiko kantasolusiirron saaneelle antaa AstraZenecaa.  

Voi antaa.  (Huom! AstraZenecan rokotteen käyttö keskeytetty 19.3.)

  

Miksi tyypin 2 eli aikuistyypin diabetestä sairastavat ohittavat ykköstyypin diabeetikot rokotusjärjestyksessä?  

Noudatamme THL:n rokotusjärjestystä, joka pohjaa tutkittuun tietoon eri sairauksien aiheuttamasta lisäriskistä saada vaikea koronatauti. Tyypin 1 diabetes ei lisää vaikean koronataudin riskiä yhtä paljon kuin tyypin 2 diabetes. Lääkehoidossa olevaa tyypin 2 diabetestä sairastavat ovat riskiryhmässä 1, ja tyypin 1 diabetesta sairastavat riskiryhmässä 2.  

  

Noudattaako yhtymä edelleen THL:n ohjeistusta AstraZenecan rokotteen käytössä? Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan AstraZenecan rokotetta voi käyttää myös iäkkäämmillä.  
Yhtymä noudattaa THL:n rokotussuosituksia.  (Huom! AstraZenecan rokotteen käyttö keskeytetty 19.3.)

  

Missä on määritelty tämä riskiryhmän 1 ikäryhmä, joka nyt saa rokotukseen varata ajan? THL-ohjeessa ei lue riskiryhmien ikäryhmistä mitään.  

Ikä on merkittävin vaikean koronataudin riskitekijä. Koska rokotteita on vielä erittäin rajallisesti, on niitä joka tapauksessa suunnattava jollakin tavalla. Ikäryhmään pohjaava kohdentaminen on varmasti hyvin perusteltu.  

  

Milloin voi ns. perusterve alle 70-vuotias varata rokotusajan?  

Kaksi kertaa viikossa päivitettävästä rokotusmittaristamme näkee ryhmien rokottamisten arvioidut alkuajat. Alle 70-vuotiaat, joilla ei ole THL:n erikseen luettelemia riskitekijöitä, saavat rokotteen tämän hetken arvion mukaan touko- tai kesäkuusta alkaen. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, millaiset rokotemäärät Suomeen tulee kevään aikana. Siksi nämä yli kuukauden päähän menevät arviot voivat muuttua selvästi. https://www.phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/koronavirusrokotukset  

 
Missä omassa kunnassani on rokotepiste 60-69-vuotiaalle riskiryhmään kuuluvalle?  

Aluksi rokotteita tulee niin vähän, että kaikkien muiden paitsi Heinolan ja Sysmän riskiryhmien rokottaminen toteutetaan Triossa. Nämäkin rokotukset laajennetaan sote-keskuksiin mahdollisimman pian.  

  

Kuinka paljon riskiryhmäläisten rokotuksia porrastetaan iän mukaan?  

Porrastus on ainakin 60-69- ja 50-59-vuotiaiden ryhmien mukaan.  

  

Miksi 70-79-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset jätettiin välistä?  
Tämän rokotusjärjestyksen taustalla on se, että THL:n ohjeistuksen mukaisesti AstraZenecan rokotetta annetaan vain alle 70-vuotiaille. Ikäryhmää 70-79 aletaan rokottamaan tämän hetkisen arvion mukaan maaliskuun alussa. Kannattaa seurata rokotusmittariamme. Tälle ikäryhmälle käytettävä rokote on esimerkiksi BioNTech-Pfizerin rokote. (Huom! AstraZenecan rokotteen käyttö keskeytetty 19.3.) 

  

Koska rokotuksen saavat 70-vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset?  

Yli 70-vuotiaita ei määritellä riskiryhmän vaan iän perusteella. Rokotteena heille käytetään BioNTech-Pfizerin valmistetta. Ensin ovat vuorossa yli 80-vuotiaat. Yli 70-vuotiaat tulevat rokotusvuoroon arviomme mukaan maaliskuun alusta alkaen.  

  

Milloin riskiryhmä 2:en kuuluvia aletaan rokottaa? 
Arviomme mukaan maaliskuussa.    

  

Milloin tulee alle 50-59-vuotiaiden riskiryhmäläisten vuoro?  

Arviomme mukaan maaliskuussa, 60-69-vuotiaiden jälkeen.  

    

Saako puoliso rokotteen samaan aikaan riskiryhmäläisen kanssa? Entä muut perheenjäsenet?  

Ei, koska muuten rokotettava ryhmä laajenee ja riskiryhmäläisten rokotukset viivästyvät. Tämä johtuu rokotteiden saatavuudesta.   

  

Milloin kaikki riskiryhmäläiset on hyvinvointiyhtymän alueella rokotettu, jos rokotteita saadaan nyt luvatussa aikataulussa?  

Tavoitteena on saada riskiryhmät rokotettua huhti-toukokuussa, jolloin pääsemme laajempiin väestön rokotuksiin touko-kesäkuussa. Rokotamme ikä- ja riskiryhmiä päällekkäin mahdollisimman ripeästi. Rokotusten etenemisen nuorempiin ikäryhmiin ja muuhun väestöön määrää tällä hetkellä rokotteiden saatavuus.

 

Usein kysytyt kysymykset valtioneuvoston verkkosivuilla