Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksista 

Kokoamme tälle sivulle asiantuntijoidemme vastauksia asukkaiden kysymyksiin koronarokotuksista.

31.5.

Kanta-Hämeestä saatujen tietojen mukaan kirurginen maski suojaa huonosti Intian varianttia vastaan. Onko Päijät-Sote tarkentamassa maskisuositusta esim. FFP2-maskien käyttöön ohjaamiseksi?

Kanta-Hämeen kohdalla kyse on ollut terveydenhuollossa tapahtuneista tartunnoista. Viime syyskuusta lähtien yhtymässä on käytetty varmistettujen koronapotilaiden lähihoidossa aina FFP2/3 maskeja. Viime viikolla päivitetyssä kansallisessa terveydenhuollon ohjeessa FFP-maskeja suositetaan koronapositiivisten potilaiden hoidossa silloin, kun on riski ilmatartunnalle tai pitkässä lähihoidossa.

Yleinen kansalaisten maskisuositus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antama ja Päijät-Hämeessä noudetaan kansallista suositusta. Kansallisessa suosituksessa ei oteta kantaa käytettävän maskin tyyppiin.

26.5.

Miksi sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä varauskirja pitää itse valita? Miksei järjestelmä vaan suoraan tarjoa aikoja siitä varauskirjasta, mistä aikoja löytyy?

Sähköinen ajanvarauksemme perustuu valtakunnalliseen Hyvis-portaaliin, jossa toimintamalli pohjaa ajanvarauskirjoihin.

Helsinki aientaa Astra Zenecan rokotteen saaneiden toista rokotusta 12 viikosta 8 viikkoon. Onko täällä harkittu samaa?
Tehosterokoteajat on jo annettu, ja rokottajien työpanos on varattu kaikkiin suunniteltuihin rokotuksiin. Rokotevälin muutos yhden rokotteen kohdalla tarkoittaisi muun rokottamisen hidastumista.

25.5.

Miten toteutuu se, että karanteenilta välttyy, jos on sairastanut koronan ja saanut yhden rokoteannoksen puolen vuoden sisään? Lahdessa ei kuulemma rokoteta, jos sairastumisesta on alle puoli vuotta.
Jos on sairastanut koronan, ei aseteta karanteeniin 6 kk sisällä. Jos on sairastanut koronan ja saanut yhden rokotteen, karanteeniin ei aseteta lainkaan. Rokotteen voi ottaa, vaikka onkin sairastanut koronan. On myös mahdollista siirtää rokoteaikaa aina noin puoleen vuoteen koronan sairastamisesta. Ensisijaisesti karanteenilta välttyy, kun on saanut molemmat rokotteet.

Onhan rokotustodistus myös Englanniksi?
Kannasta tulostettava rokotetodistus on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

19.5.

Miksi pitää odottaa 12 viikkoa ennen kuin saa toisen rokotteen?
THL on tehnyt valtakunnallisen linjauksen rokotusvälistä perustuen mm. epidemiatilanteeseen ja tutkimusnäyttöön. Yksi tärkeä peruste on saada ensimmäinen rokote annettua mahdollisimman nopeasti kaikille halukkaille rokotusväliä pidentämällä. Toinen tärkeä perustelu on parempi vasta-ainetasojen (eli parempi vastustuskyky) määrä pidemmällä rokotusvälillä.

12.5.

Koska työterveydessä alkavat 20–29-vuotiaiden rokotukset? Entä 30–39-vuotiaiden rokotukset?
30–39-vuotiaiden rokotusten ajanvaraus alkaa 1.6. ja 16–29-vuotiaiden ajanvaraus 16.6.

28.4.

Mikä tehosterokote annetaan heille, jotka ovat saaneet jo AstraZenecan rokotteen ensimmäisen annoksen?
Jos alle 65-vuotias on saanut 1. rokotteen AstraZenecan rokotteella, tehosterokote annetaan mRNA-rokotteella (Pfizer Biontech tai Moderna). Turvallisuuden takia ei ole mahdollisuutta valita muuta. Jos yli 65-vuotias on saanut 1. rokotteen AstraZenecan rokotteella, tehosterokote annetaan AstraZenecalla. Poikkeuksena on vain anafylaktinen reaktio. Yleisesti rokotusreaktio AstraZenecalla on lievempi tehosteella. Tutkimustietoon ja rokotteen valmistajan ohjeisiin perustuen ei ole mahdollisuutta valita muuta. Jos yli 65-vuotias ei ole saanut 1. rokotetta, voi hän toukokuun alusta varata ajan valitsemalleen rokotteelle (Pfizer Biontech, Moderna tai Astra Zeneca). Tehosterokote annetaan samalla valitulla rokotteella.

21.4.

Onko rokotukselle tarvetta, jos on sairastanut koronan? Voiko koronarokotteesta olla haittaa, jos on sairastanut koronan?
Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Sen vuoksi rokotuksella ei silloin ole kova kiire. Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Koronarokotteista ei tiedetä olevan haittaa, vaikka henkilöllä olisi oireeton koronavirusinfektio tai itämisvaiheessa oleva koronavirustauti silloin, kun rokote annetaan.

26.3.

Eikö alle 65-vuotiaille tule vaihtoehtoista rokotetta AstraZenecan rokotteelle?
Muut koronarokotteet sopivat alle 65-vuotiaille. Kansallisen rokotussuunnitelman mukaisesti rokotamme kuitenkin ensin yli 70-vuotiaat ja tämän jälkeen siirrymme riskiryhmiin.

Eikö nyt voisi antaa AstraZenecan rokotteen terveille 60-69 vuotiaille?
AstraZenecan rokotetta voimme antaa vain yli 65-vuotiaille. Ensin meidän tulee kuitenkin rokottaa yli 70-vuotiaat.

23.3.

Jos kaikki mahdolliset ajat on jo annettu, eikö siitä voisi laittaa virallista tietoa ajanvarauspainikkeen viereen, etteivät ihmiset yritä turhaan päästä sisään ajanvaraussivustolle? Tällä voitaisiin vähentää turhautumista.
On useita rokotettavia ryhmiä, ja heille voi olla eri määrät aikoja. Siksi on mahdollista, että jollekin ryhmälle aikoja on, vaikka jollekin toiselle ryhmälle ei olisi. Vastaavasti voi olla, että yhdessä rokotuspisteessä ajat ovat loppu mutta toisessa pisteessä niitä vielä on. Siksi ajanvarauksessa ei voi olla yhtä tietoa, joka kertoisi onko aikoja vielä tarjolla. Avaamme aikoja sitä mukaa kun rokotemääriä seuraaville viikoille varmistuu.

22.3.

Miksi ajanvarauksia ei porrastettu enemmän?
Ajanvaraus yli 70-vuotiaille porrastettiin kolmeen ryhmään. Samoin riskiryhmiä ja muuta väestöä porrastetaan iän perusteella. On vielä arvioitavana, miten moneen ikäryhmään kattavammat väestön rokotukset porrastetaan.

19.3.

Milloin nuoremmat 2 riskiryhmään kuuluvat pääsevät varaamaan aikaa?
Riskiryhmä 2 porrastetaan iän perusteella. Seuraava ikäryhmä avataan, kun merkittävä osa aiemmasta on varannut ajan. Arvioimme, että riskiryhmälle 1 saadaan avattua ajanvaraus kahden viikon sisällä, ja riskiryhmälle 2 huhtikuun puolivälissä.

Onko rokotettavista ”pulaa”, kun vanhempia ikäryhmiä peräänkuulutetaan varaamaan aikoja? Miksei rokotteita anneta sellaisille, joita ei tarvitse houkutella varaamaan aikaa?
Haluamme suojata erityisesti riskiryhmiä rokotuksilla, jolloin toivomme, että rokotuskattavuus nousee vielä paremmalle tasolle.

18.3.

Onko rokotukset keskitetty vain Lahteen vai onko muitakin rokotuspisteitä?
Maakunnassa on monta rokotuspistettä, jotka voit tarkistaa täältä.

Saako rokotuksesta todistuksen? Voiko sitä käyttää matkustettaessa?
EU:ssa on rakenteilla yhtenäinen todistus, jonka Suomessa saa Kannan kautta.

17.3.

Minut on jo rokotettu. Milloin rokotuksesta tulee tieto Omakantaan?
Tieto siirtyy Kantaan vuorokaudessa, jolloin sen tulisi näkyä myös Omakannassa.

Milloin syöpäpotilaiden omaishoitajat ja perheenjäsenet voivat varata rokotusaikoja?
Odotamme tässä asiassa vielä tarkempia ohjeistuksia THL:lta. Laajempien rokotusten järjestyksestä ei ole vielä kansallisesti sovittu.

Voivatko jo rokotuksen saaneet jättää noudattamatta rajoituksia ja suosituksia?
Hyvin harva on tässä vaiheessa saanut molemmat rokoteannokset. Siksi toivomme, että rokotettu toimii samojen ohjeiden ja käytäntöjen mukaan kuin rokottamaton.

1.3.

Miten varmistetaan, että ajan varannut kuuluu rokotusvuorossa olevaan ryhmään?
Ikäryhmien osalta rokotusvuoro on helposti varmistettavissa syntymäajasta. Riskiryhmien osalta ei ole olemassa yhtä rekisteriä, josta tilanteen voisi varmistaa. Tarvittaessa rokotuspisteissä varmistetaan esim. Kela-kortista riskiryhmään kuuluminen.

Heitetäänkö ylimääräiset rokotteet pois?
Rokotteita ei heitetä pois. Rokotteiden määrä suunnitellaan tarkasti kuhunkin rokotuspisteeseen. Mikäli päivän tai viikon lopussa on yksittäisiä ylimääräisiä annoksia peruuntuneen rokotusajan vuoksi, pyrimme aina saamaan paikalle toisen rokotettavan.

Mihin ryhmään kuuluu astmaa sairastavat?
Jatkuvaa lääkitystä vaativaa astmaa sairastavat kuuluvat riskiryhmään 2. Myös riskiryhmään 2 kuuluvat saavat rokotuksen ikäryhmittäin vanhimmasta ikäryhmästä aloitettuna, ja ensimmäisenä vuorossa ovat yli 60-vuotiaat. Rokotusten arvioitu aloitusajankohta on 22. maaliskuuta.

26.2.

Saavathan kaikki rokotuksen ottavat ja sitä harkitsevat tiedon siitä, että kyseessä on nimenomaan kokeellinen rokote?
Rokote voi saada myyntiluvan, kun se on osoitettu riittävän turvalliseksi ja tehokkaaksi. Myös valmisteen laadun on oltava hyväksyttävä. Markkinoilla olevat koronarokotteet eivät ole kokeellisia vaan myyntiluvallisia tuotteita. Kaikkien uusien lääkkeiden ja rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta pitää kerätä tietoa vielä sen jälkeen, kun ne ovat tulleet käyttöön.

24.2.

Käykö koronarokotuksissa henkilötodistuksena ajokortti? 

Kyllä. Myös Kelakortti, henkilöllisyystodistus käyvät, niillä voimme varmentaa, että rokotukselle tulija on se, jolle aika on varattu. 

Tuleeko vanhuksille kotiin ilmoitusta, missä kerrotaan, että heidän on mahdollista varata itselleen aika? 

Yli 70-vuotiaille lähetimme kirjeen rokotuksista. Viestimme laajasti rokotusjärjestyksestä ja ajanvaraus mahdollisuudesta.

Kuuluuko riskiryhmään 48-vuotias kilpirauhassairautta poteva, jolla on elinikäinen lääkitys? 

Ei kuulu, lisätietoa riskiryhmistä löytyy verkkosivuiltamme.

19.2.

Mistä tiedän, kuulunko riskiryhmään?

Riskiryhmiin kuuluvilla on lääkärin määrittämä diagnoosi tietyistä sairauksista. Nämä sairaudet on lueteltu ohjeessamme.

En löydä sähköisestä ajanvarauksesta varattavia aikoja. Mistä saan varattua ajan rokotukselle?

Jos sähköisestä ajanvarauksesta ei löydy varattavia aikoja, on kaikki rokotusajat sillä hetkellä varattu. Avaamme rokotusaikoja sitä mukaan, kun saamme rokotteita, jolloin varattavia rokotusaikoja taas löytyy sähköisestä ajanvarauksesta.

16.2.

Miten Päijät-Hämeessä määritellään ikä, jonka perusteella rokotus alkaa? Onko syntymävuoden mukaan tai täytyykö olla täyttänyt esimerkiksi 70 vuotta ikäryhmän rokotuksen alkaessa?

Ikäryhmään kuuluminen määrittyy tarkan syntymäajan mukaan. Pelkkä syntymävuosi ei siis riitä.

Jos rokotusajat on loppu, miksi siitä ei infota missään? Tästä tulee turhia soittoja ajanvaraukseen ja kirjautumisia netin ajanvaraukseen.

Rokoteaikojen tilanne vaihtelee hyvin nopeasti sote-keskuksittain ja rokotusryhmien mukaan. Toistaiseksi meillä ei valitettavasti ole teknistä mahdollisuutta ylläpitää tässä toivottua listaa. Selvitämme asiaa.

15.2.

Milloin alkavat rokotukset alle 50-vuotiaille elinsiirtopotilaille? 

Alle 50-vuotiaat elinsiirtopotilaat kuuluvat riskiryhmään 1. Arviomme mukaan tämän ikäryhmän rokotukset alkavat maaliskuussa. Tiedotamme tarkemmin, kun saamme varmistuksia rokotteiden määristä. 

Miksi kaikille yli 70-vuotiaille ei ole tullut kirjettä kotiin? 

Yhtymä lähetti 1. helmikuuta kirjeen kaikille alueemme 70 vuotta täyttäneille. Kirjeitä lähti yhteensä 42 000 kpl. Kirje koronarokotuksista ei ole mennyt Hollolan alueen asukkaille osoiterekisterin tilaamisessa tapahtuneen virheen vuoksi. Pyydämme anteeksi, että kirje ei ole saavuttanut asukkaita.

Onko niin, että sähköisesti ei itse voi varata tehosterokotusaikaa, jos on jo varannut ensimmäisen ajan? 

Näissä tapauksissa yhtymästä soitetaan asiakkaalle. Koska tehosterokotus on 12 viikkoa ensimmäisestä, voi soittoon mennä vielä useita viikkoja. 

Miksi joillain alueilla esim. Essotessa on rokotettu selvästi enemmän kuin Päijät-Hämeessä? 

Kaikilla alueilla on annettu noin viikon sisällä kaikki rokotteet, jotka alueelle ovat saapuneet. Alkuvaiheessa rokotteita meni eri alueille eri määrät myös suhteellisesti katsottuna. Siksi rokotusluvuissa on vaihtelua. Päijät-Häme on näissä tilastoissa maan keskivaiheilla. Yhtymällä on valmius antaa huomattavasti isommat rokotemäärät kuin mitä olemme tässä vaiheessa saaneet. 

Voiko rokotteen ottaa mökkikunnassaan? 

Kyllä voi. 

Minulla on käytössä biologinen lääke autoimmuunisairauteen. Voinko ottaa koronarokotuksen? 

Voit ottaa. Jos rokotus osuu biologisen lääkkeen tai metotreksaatin ottopäivälle, voi lääkkeen oton siirtää seuraavalle päivälle. Poikkeuksena on sairaalassa suonensisäisesti annettava rituksimabi-lääke. Koronarokotuksen jälkeen suositellaan neljän viikon taukoa ennen seuraavaa rituksimabi-lääkettä, jotta rokotus tehoaa mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa voit olla yhteydessä hoitavaan lääkäriisi, joka voi arvioida onko lääkityksen antoaikaan tarvetta tehdä muutoksia.   

12.2.  

Koska ja miten yhtymästä otetaan yhteyttä ensimmäisen ajan varanneisiin, jotka eivät pystyneet varaamaan toista rokotusaikaa? 
Yhteyttä otetaan puhelimitse. Koska THL:n viimeisimmän ohjeistuksen mukaan rokotusväli on 12 viikkoa, yhteydenotto ei tapahdu aivan lähiaikoina, mutta kuitenkin niin, että toinen rokotusaika järjestyy.  

Miten varatun ajan voi muuttaa?  

Kannattaa soittaa omaan sote-keskukseen. Mikäli sieltä ei vastata, soittaa asiakaspalvelijamme takaisin mahdollisimman pian.  

Miksi tyypin 2 eli aikuistyypin diabetestä sairastavat ohittavat ykköstyypin diabeetikot rokotusjärjestyksessä?  

Noudatamme THL:n rokotusjärjestystä, joka pohjaa tutkittuun tietoon eri sairauksien aiheuttamasta lisäriskistä saada vaikea koronatauti. Tyypin 1 diabetes ei lisää vaikean koronataudin riskiä yhtä paljon kuin tyypin 2 diabetes. Lääkehoidossa olevaa tyypin 2 diabetestä sairastavat ovat riskiryhmässä 1, ja tyypin 1 diabetesta sairastavat riskiryhmässä 2.  

Noudattaako yhtymä edelleen THL:n ohjeistusta AstraZenecan rokotteen käytössä? Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan AstraZenecan rokotetta voi käyttää myös iäkkäämmillä.  
Yhtymä noudattaa THL:n rokotussuosituksia.

Missä on määritelty tämä riskiryhmän 1 ikäryhmä, joka nyt saa rokotukseen varata ajan? THL-ohjeessa ei lue riskiryhmien ikäryhmistä mitään.  

Ikä on merkittävin vaikean koronataudin riskitekijä. Koska rokotteita on vielä erittäin rajallisesti, on niitä joka tapauksessa suunnattava jollakin tavalla. Ikäryhmään pohjaava kohdentaminen on varmasti hyvin perusteltu.  

Missä omassa kunnassani on rokotepiste 60-69-vuotiaalle riskiryhmään kuuluvalle?  

Aluksi rokotteita tulee niin vähän, että kaikkien muiden paitsi Heinolan ja Sysmän riskiryhmien rokottaminen toteutetaan Triossa. Nämäkin rokotukset laajennetaan sote-keskuksiin mahdollisimman pian.  

Kuinka paljon riskiryhmäläisten rokotuksia porrastetaan iän mukaan?  

Porrastus on ainakin 60-69- ja 50-59-vuotiaiden ryhmien mukaan.  

Miksi 70-79-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset jätettiin välistä?  
Tämän rokotusjärjestyksen taustalla on se, että THL:n ohjeistuksen mukaisesti AstraZenecan rokotetta annetaan vain alle 70-vuotiaille. Ikäryhmää 70-79 aletaan rokottamaan tämän hetkisen arvion mukaan maaliskuun alussa.  Tälle ikäryhmälle käytettävä rokote on esimerkiksi BioNTech-Pfizerin rokote. 

Koska rokotuksen saavat 70-vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset?  

Yli 70-vuotiaita ei määritellä riskiryhmän vaan iän perusteella. Rokotteena heille käytetään BioNTech-Pfizerin valmistetta. Ensin ovat vuorossa yli 80-vuotiaat. Yli 70-vuotiaat tulevat rokotusvuoroon arviomme mukaan maaliskuun alusta alkaen.  

Milloin riskiryhmä 2:en kuuluvia aletaan rokottaa? 
Arviomme mukaan maaliskuussa.    

Milloin tulee alle 50-59-vuotiaiden riskiryhmäläisten vuoro?  

Arviomme mukaan maaliskuussa, 60-69-vuotiaiden jälkeen.  

Saako puoliso rokotteen samaan aikaan riskiryhmäläisen kanssa? Entä muut perheenjäsenet?  

Ei, koska muuten rokotettava ryhmä laajenee ja riskiryhmäläisten rokotukset viivästyvät. Tämä johtuu rokotteiden saatavuudesta.   

Milloin kaikki riskiryhmäläiset on hyvinvointiyhtymän alueella rokotettu, jos rokotteita saadaan nyt luvatussa aikataulussa?  

Tavoitteena on saada riskiryhmät rokotettua huhti-toukokuussa, jolloin pääsemme laajempiin väestön rokotuksiin touko-kesäkuussa. Rokotamme ikä- ja riskiryhmiä päällekkäin mahdollisimman ripeästi. Rokotusten etenemisen nuorempiin ikäryhmiin ja muuhun väestöön määrää tällä hetkellä rokotteiden saatavuus.

 

Usein kysytyt kysymykset valtioneuvoston verkkosivuilla