Mielen hyvinvointi aikuisella

Hoitoon hakeutumista ei kannata viivytellä, sillä varhaisella tuella voidaan ehkäistä vakavien ongelmien syntymistä.

Hoitoon hakeutuminen

Mielenterveyteen, päihteidenkäyttöön, jaksamiseen ja elämänkriiseihin liittyviin ongelmiin löytyy apua. Hoitoon voit hakeutua ottamalla yhteyttä omaan sote-keskukseen, opiskeluterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon. Yhteystiedot löydät sivun alalaidasta.

Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia ja olet epävarma turvallisuudestasi, hakeudu suoraan terveydenhuollon ammattilaisen arvioon. Kerro ammattilaiselle itsetuhoisista ajatuksistasi, jotta saat tilanteeseesi parhaan mahdollisen avun. Välitöntä apua edellyttävässä tilanteessa soita 116 117 tai hakeudu sote-keskukseen päivystyskäynnille. Hätätilanteessa soita 112.

Terapianavigaattori

Terapianavigaattori nopeuttaa hoitosi laadukasta aloitusta ja suosittelee sinulle oireidesi mukaisia omahoito-ohjelmia. Terapianavigaattorissa kootaan tietoja, joita ammattilainen tarvitsee ohjatakseen sinut sopivaan psykososiaaliseen hoitoon.

Terapianavigaattorin käyttö on anonyymia. Terapianavigaattori koostuu monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Täyttämäsi tiedot eivät siirry Terapianavigaattorista ammattilaiselle ilman lupaasi, eikä Terapianavigaattorin täyttö automaattisesti aloita hoitokontaktia.

Kun olet täyttänyt Terapianavigaattorin ja haluat keskustella tilanteestasi ammattilaisen kanssa, ota yhteys omaan sote-keskukseesi ja kerro, että olet täyttänyt Terapianavigaattorin. Jos olet jo jättänyt soittopyynnön ja odotat takaisinsoittoa, sinun ei tarvitse soittaa uudestaan.

Terapianavigaattorin täyttämiseen on hyvä varata aikaa vähintään 30 minuuttia. Kun olet täyttänyt Terapianavigaattorin, saat henkilökohtaisen koodin. Ota koodi talteen ja anna se pyydettäessä ammattilaiselle. Ammattilainen voi nähdä koodilla tuloksesi kuukauden ajan. Älä kirjaa navigaattoriin henkilötietojasi kuten nimeä tai henkilötunnusta!

Terapianavigaattorista saamasi tulokset saatetaan käydä läpi jo ensimmäisessä keskustelussasi ammattilaisen kanssa puhelimessa tai vastaanotolla. Vaihtoehtoisesti sinulle voidaan varata erillinen aika tätä keskustelua varten. Keskustelun perusteella sovitte yhdessä ammattilaisen kanssa jatkohoidostasi.

Sinun kannattaa tutustua myös Mielenterveystalo.fi-palveluun, joka on kaikille avoin omahoidon sivusto.

Mielenterveystalo

Mielenterveystalo.fi on terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kehittämä valtakunnallinen nettipalvelu. Palvelua voi käyttää kuka tahansa ja apua voi löytää niin itselle kuin läheisilleenkin. Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, op​paita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja. ​​Mielenterveystalossa on tarjolla myös nettiterapiaa, johon pääsee lääkärin lähetteellä. Nuoruusikäisille on oma palvelunsa, Nuorten mielenterveystalo.