Perhevalmennus tarjoaa eväitä tasapainoiseen arkeen

Päijät-Hämeessä ensisynnyttäjille on tarjolla ilmaisia perhevalmennuksia. Myös uudelleensynnyttäjät ovat tervetulleita mukaan odottavan äidin kumppania tai tukihenkilöä unohtamatta. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen neuvolapalvelut järjestävät valmennuksia yhteistyökumppaneidensa kanssa ja osallistua voi odotusaikana tai synnytyksen jälkeen. Kesäkuussa järjestetään eri teemoihin keskittyviä valmennuksia.  

Valmennukset auttavat perhettä valmistautumaan vanhemmuuteen, synnytykseen, lapsen hoitoon ja imetykseen sekä tarjoavat tukea parisuhteeseen sekä lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen. Tapaamisissa vanhemmat saavat myös tietoa alueen lapsiperheille suunnatuista palveluista.

Perhevalmennukset ovat osa neuvoloiden ennaltaehkäisevää työtä. Perheet saavat työkaluja muun muassa vauva-arjen haasteiden kohtaamiseen. Valmennusten teemat täydentävät neuvolakäynneillä käsiteltyjä aiheita ja antavat mahdollisuuden syventyä aiheisiin tarkemmin. Teemat on valittu tukemaan perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja jaksamista.

– Ehkäpä yleisin kuulemani kommentti ensimmäistä lastaan odottavilta vanhemmilta on, etteivät he ole tulleet ajatelleeksi miten paljon imetykseen voi liittyä haasteita. Puhumme paljon imetyksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä ja mahdollisista pulmatilanteista. Toivomme, että vanhemmille jäisi valmennuksesta mieleen edes pieniä tiedon murusia, jotka auttaisivat mahdollisissa imetyshaasteissa vauvan synnyttyä, kertoo imetysvalmennuksia vetävä terveydenhoitaja Jatta Heikkinen neuvolan asiakasohjauksesta.

Tapaamisista mieleen jäävät tiedot voivat antaa kauaskantoisempiakin voimavaroja perheen pikkulapsiarkeen. Perhevalmennuksia vetävät terveydenhoitajat kertovat, että esimerkiksi vauvan uni ja sen haasteet vaikuttavat koko perheeseen: unirytmin muutokset tulevat tuoreille vanhemmille usein yllätyksenä ja näissä tilanteissa valmennuksista saadut tiedot voivat olla hyödyksi.

Valmennuksista kerrotaan jokaiselle odottavalle perheelle neuvolakäynneillä ja he voivat ottaa valmennukset puheeksi itsekin omalla neuvolakäynnillään tai yhteydenotolla neuvolan asiakasohjaukseen puhelimitse tai chatin kautta. Valmennusten aikataulu löytyy osoitteesta paijat-sote.fi/laakariin-ja-hoitoon/lapsiperheille-ja-nuorille/neuvolapalvelut/perhevalmennus/. Lisäksi sivustolta löytyy verkkovalmennusmateriaaleja, joihin on mahdollista tutustua omatoimisesti. 

Valmennuskerroille voi osallistua oman aikataulun mukaan ja haluamassaan järjestyksessä. On suositeltavaa osallistua jokaiselle kerralle, mutta aiheista voi myös poimia vain itseä kiinnostavat.