40–49-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus avattiin tänään

40–49-vuotiaiden ikäryhmän koronarokotusten ajanvaraus avattiin tänään työterveysyrityksissä ja sote-keskuksissa. Rokotus on mahdollista saada työterveyden kautta, jos työnantaja on tehnyt sopimuksen koronarokotuksista työterveyshuollon kanssa. Työterveysasiakkaiden suositellaan ottavan rokotukset ensisijaisesti omasta työterveydestään. Alueellamme koronarokotuksia antavat työterveyshuollon palveluntuottajat voi tarkistaa osoitteesta paijat-sote.fi/koronavirus/koronavirusrokotukset/tyoterveyshuollon-ajanvaraus.

Päijät-Soten alueelle saadaan tällä viikolla ylimääräinen noin 5 000 Modernan rokotteen erä. Ajanvarauksen yhteydessä asiakas valitsee joko Modernan tai Pfizer-BioNTechin rokotteen. Modernan ja Pfizer-BioNTechin koronarokotteet ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin. Alueemme vähintään 16-vuotiaasta väestöstä yli 48 prosenttia on saanut ensimmäisen koronavirusrokotteensa, ja tällä viikolla annetaan yli 16 000 rokotusta lisää.

Suosittelemme sähköistä ajanvarausta. Sähköisessä ajanvarauksessa suositellaan katsomaan vapaat ajat kaikilta ajanvarauskirjoilta. Ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen löytyvät osoitteesta paijat-sote.fi/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista.

Toivomme, että loma-aikoinakin varatuista rokotusajoista pidetään kiinni. Tehosterokotuksen ajan vaihtaminen on vaikeaa, sillä ajat on varattu etukäteen, eikä vapaita aikoja ole.

Siitepölykauden aikana voi olla vaikea erottaa allergista oireilua lievän koronan oireista. Mikäli nuhaa tai aivastelua ilmenee, on syytä käydä koronatestissä, vaikka tiedossa olisikin siitepölyallergia. Mikäli testi on negatiivinen ja allergiaoireet helpottavat allergialääkityksellä, ei ole tarvetta uuteen testiin, ellei ilmene uusia oireita. Rokotuskäynnille ei voi tulla vähäisemmissäkään oireissa, vaan rokotusaika on siirrettävä myöhäisempään ajankohtaan.

Valtakunnallista rokotustodistusta valmistellaan, ja sen arvioidaan tulevan käyttöön kesäkuun aikana.